Obiective specifice ale măsurii:
- Îmbunătățirea cunoștințelor tehnice și economice, specifice pentru practicarea și gestionarea activităților în domeniul agricol și agroalimentar ale fermierilor, precum și a managementului general al fermei.
- Dobândirea și îmbunătățirea cunoștințelor și competențelor în cea ce privește antreprenoriatul, managementul firmelor, cunoștințe economice și administrative în legătură cu managementul și funcționarea întreprinderilor.
- Dobândirea și îmbunătățirea cunoștințelor și competențelor privind aspectele de mediu, schimbări climatice, gestionarea eficientă a resurselor naturale, agricultură ecologică.
- Dobândirea și îmbunătățirea cunoștințelor și competențelor privind aspectele de sănătate fizică și mentală, igienă, nutriție, dietă, mod de viață sănătos.
- Dobândirea și îmbunătățirea cunoștințelor și competențelor în domenii non-agricole, meserii, care pot contribui la integrarea în piața muncii a unor persoane inactive sau care practică exclusiv agricultura de subzistență.
- Promovarea formelor asociative, dobândirea și îmbunătățirea cunoștințelor în ceea ce privește necesitatea și funcționarea formelor asociative în sectorul agricol și agroalimentar.
- Dobândirea și îmbunătățirea cunoștințelor în ceea ce privește utilizarea energiei regenerabile în cadrul fermelor și la nivel de procesare.
Tipuri de acțiuni eligibile
- Activități de consiliere și asistență pentru începerea unei activități independente sau pentru inițierea unei afaceri în mediul rural, inclusiv instruire în management;
- Furnizarea programelor de formare profesională pentru persoanele din teritoriu: diverse meserii;
- Dezvoltarea și furnizarea programelor de formare profesională pentru dezvoltarea competențelor antreprenoriale pentru promovarea afacerilor în mediul rural;
- Dezvoltarea și furnizarea programelor de formare profesională în domeniul agricol și agroalimentar într-unul dintre următoarele domenii: management, agricultură ecologică, resurse naturale, energie regenerabilă, forme asociative, standarde comunitare, securitate și protecția muncii, igienă, etc.;
- Dezvoltarea și implementarea unor campanii de informare, conștientizare despre: sănătate, mod de viață sănătos, dietă, nutriție, igienă, etc.;
- Elaborare materiale informative, ca: broșuri, cărți, pliante, etc. care să corespundă obiectivelor specifice măsurii;
- Promovarea posibilităților mai sus enumerate (numai împreună cu o altă activitate eligibilă);
- Achiziționare de bunuri și echipamente, servicii pentru buna desfășurare a activităților (numai împreună cu o altă activitate eligibilă), în limita a maxim 15% din valoarea totală eligibilă a proiectului.
Condiții de eligibilitate
- Solicitantul trebuie să se încadreze în categoria beneficiarilor eligibili, respectiv
- Furnizori de FPC autorizați, publici și privați
- ONG-uri
- Autorități ale administrației publice locale, unități administrativ-teritoriale sau asociații de dezvoltare comunitară
- Unități de cult
- Parteneriate intre acestea
- Să fie persoană juridică română;
- Să acţioneze în nume propriu;
- Să asigure surse financiare stabile și suficiente pe tot parcursul implementării proiectului
- Proiectul trebuie să realizeze cel puțin o activitate prevăzute prin măsură;
Proiectul trebuie implementat în teritoriul acoperit de GAL.
Sume (aplicabile) și rata sprijinului
Valoarea totala a sprijinului nu va depăși 6.376,10 euro
Sprijinul public acordat în cadrul Măsurii va fi:
- 100% din totalul cheltuielilor eligibile.